Ajankohtaista
images/spinners/IMG_0257.JPG

 mainos1

Kesän 2025 kurssit on julkaistu.

Hyödynnä aikaisen ilmoittautujan etu
ilmoittaudu tai osta kurssi lahjaksi

 

Katso sopiva ajankohta ja ilmoittaudu kurssille

Tutustu kurssin sisältöön ja lue kurssin kuvaus.

 

Simmis merellä Letter

Suomen ensimmäinen melonnan erikoisseura perustettiin Töölössä sunnuntaina 9.8.1925 klo 13:00 Topeliuksenkadun varrella sijaitsevan Zacharias Topeliusskolan tiloissa, joka sijaitsee vastapäätä Naistenklinikkaa. Kokoukseen osallistuivat DI P Hellner, DI R F Riska, neiti Berg, herra G Nyqvist, osastopäällikkö E Berlin, konttoriharjoittelija E Vennman, konerasvari L Johansson ja päällysmies J Söderström. Valtakirjan välityksellä kokoukseen osallistuivat FM L Backman ja insinööri V Riska.

Kokousväki muodostui melojista, jotka olivat säilyttäneet Humallahden rannoilla kajakkejaan, ja jotka olivat alkaneet miettimään melontaseuran perustamista. Puheenjohtajana toiminut Hellner esitteli ehdotuksensa perustettavan seuran säännöiksi ja totesi puheenvuoronsa aikana, ettei Suomessa ole ensimmäistäkään melontaseuraa ja ehdotti ensimmäisen sellaisen perustamista.  Alkunsa sai Helsingfors Kanotklubb.

Ennen kokouksen järjestämistä oli käyty neuvotteluja kaupungin viranomaisten kanssa tontin saamisesta mahdollisesti rakennettavaa kanoottivajaa varten. Kaupungin viranomaiset olivat katsoneet Pohjoisen Humalluodon soveliaaksi mahdollisesti perustettavaa seuraa varten. Pohjoiset Humalluodot olivat tuolloin luonnontilassa muodostuen neljästä erillisestä kallioluodosta. Luodoille kuljettiin pukkilaitureita ja kiviä pitkin, koska nykymuotoista Rajasaarenpengertä ei silloin vielä ollut olemassa.

Kokoukseen osallistunut neiti Berg tiedusteli, olisiko perustettava yhdistys tarkoitettu vain melontataitureille vai olisiko siinä tilaa myös tavallisille ihmisille.  Berg ehdotti, että seuran tulisi järjestää myös retkiä, joille myös hitaammat ja vähemmän taitavat jäsenet voisivat osallistua. Hän puhui jo 100 vuotta sitten matalan kynnyksen liikunnasta.  Pontus Hellner nosti kokouksen käsiteltäväksi seuran nykykielellä sanotun toiminta-ajatuksen. Hän totesi, että seuran laajentamisen vuoksi pitäisi järjestää retkiä, mutta seuran "kelpoisuuden osoittamiseksi" tulisi järjestää myös kilpailutoimintaa. Hän totesi, ettei sellainen seura, joka panostaa vain kilpailutoimintaan ole kehityskelpoinen eikä seuran, jonka ohjelmaan ei sisälly kilpailutoimintaa jaksa herättää ulkopuolisten kiinnostusta.

Keväällä 1926 valmistui Pohjoiselle Humalluodolle ensimmäinen kanoottivaja, jonka aloitusosa palvelee yhä melojia ja sinne myöhemmin kotoutuneita soutajia.  Kanoottivajaa laajennettiin ja monipuolistettiin nopeassa tahdissa seuran kasvaessa vuoteen 1985 asti.  Vuonna 1993 perustettiin Helsingin Melontakeskus jatkamaan tukikohdan kehittämistä.  Melontaseura on saanut rinnalleen talviuintiseuran, HKK-Talviuimarit, joka toimii avannon ja kolmen erillisen saunan uintiparatiisina.

Helsingfors Kanotklubb muutti nimensä suomen kielen vallatessa rantakallion muotoon Helsingin Kanoottiklubi – Helsingfors Kanotklubb ry.  Vuosien saatossa on luodolla kuultu monia vieraita kieliä, kuten englantia, espanjaa, italiaa, japania, kiinaa, ranskaa, saksaa, viroa ja venäjää.  Seurasta on kehittynyt monikielinen yhteisö.

Kanoottiklubi lienee tänä päivänä parhaiten tunnettu melonnan alkeiskurssitoiminnastaan ja kouluille tarjoamistaan lajitutustumisistaan, HKK on opastanut viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana yli 75000 henkilöä melonnan saloihin.  Seura järjestää jäsenilleen monipuolista koulutustoimintaa, esim. turvallisuuden ja melontatekniikan puolella.  Matalan kynnyksen lajitoimintana seura järjestää jäsenilleen ohjattuja keskiviikko- ja torstaimelontoja, joiden avulla uusi tai harvemmin melomassa käyvä jäsen voi jatkojalostaa melontataitojaan.

Kanoottiklubi on ollut valmiina uusiin toimintamuotoihin ja eräs niistä on 30. kertaa järjestetty Dragonfestivaali aluksi Siltavuoren salmessa, sitten Eläintarhan lahdella ja lopulta Rajasaaren salmessa.  Tapahtuma oli aikanaan Helsingin suurin yritysliikuntatapahtuma liki 6500 vuosittaisen osallistujan kera.  Vuonna 2000 HKK antoi vahvan järjestelyavun HKK-Talviuimareiden järjestäessä Soutustadionilla ja Melontakeskuksessa 1. Avantouinnin MM -kilpailut, joihin osallistui 19 kansakuntaa ja noin 1400 uimaria.  Katsojia oli paikalla kahtena päivänä 15000 henkilöä.

Kanoottiklubi on elänyt ajassa ja kohdannut yhteiskunnan muuttumisen, niin sen nousukaudet kuin vastamäet, mutta aina se on melonut eteenpäin.

FAKTAT

Perustettu 9.8.1925Jäseniä noin 550

Seuralla on yhteiskäytössä olevia kajakkeja

Viikoittain yhteisiä melontailtoja

Melontakurssit nuorisolle ja aikuisille
* https://helsinginkanoottiklubi.fi/index.php/melontakurssit/aikuisten-kurssit

Maksuton melontapäivä 25.5. klo 11.00 – 15.00

Ota yhteyttä

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön.